Zomervakantie in Oostenrijk

Autovakantie

In de zomer afzakken richting Oostenrijk zal vaak met de wagen gebeuren. De prachtige natuur en de verscheidenheid aan activiteiten lokken een hoop toeristen. Ook de nabijheid en de prijs zijn vaak doorslaggevend. Afzakken naar de Franse Pyreneeën is een optie, maar daar krijgt men dan af te rekenen met die vervelende en dure tolhuisjes. De autovakantie naar Oostenrijk bedraagt vaak een goede 1000 kilometer. In dit artikel gaan we na hoe men dergelijke trip het best organiseert.

Routes naar Oostenrijk

  • Eerst en vooral bekijkt men bij het boeken van een hotel de ligging. Oostenrijk kan men bereiken na 900 kilometer, maar ook pas na 1300 kilometer. Aan de hand van de afstand is het dan mogelijk om berekeningen te maken. 10 uur rijden op een dag is mogelijk, maar niet velen raden het aan. Soms is het gewoon verstandiger om een tussenstop in te lassen in Duitsland (nacht blijven slapen). De dag nadien komt men dan fris en monter aan op de vakantiebestemming. Online kan men dan via sites de routes bekijken. Het is een koud kunstje om te kijken welke routes allemaal leiden naar het hotel. Vaak zijn er meerdere mogelijkheden en telkens wordt de afweging gemaakt tussen tol, afstand, brandstof en reistijd. In het kader van afstand en natuurpracht raden wij Tirol aan.
  • Autovakanties in het hoogseizoen richting Oostenrijk zijn populair. Op zogenaamde zwarte weekends is er een hoop fileleed waar te nemen op belangrijke Europese wegen. Afhankelijk van deze drukte is het dan mogelijk om te anticiperen op eventuele files en dan kan men bepaalde knooppunten mijden. Soms betekent dit een paar uur langer rijden, maar het bespaart je en het reisgezelschap een hoop fileleed.
  • Op voorhand de brandstofprijzen even raadplegen is handig om wat geld te besparen. Traditioneel gezien zijn pompstations vlakbij landsgrenzen duur. Oostenrijk is qua brandstof bijvoorbeeld goedkoper dan Duitsland, maar indien men in Oostenrijk het laatste pompstation gebruikt dan komt men steevast duurder uit.
  • In Frankrijk hebben ze dan wel tolhuisjes, ook in Oostenrijk ontsnapt men niet aan het kopen van een wegenvignet. 10 dagen toeren door de Oostenrijkse bergen kost bijvoorbeeld 13 euro. Dergelijk vignet koopt men het best direct eenmaal aangekomen in het land.

Aanbieders van autovakanties richting Oostenrijk zijn er voldoende. Veelal boekt men dan een hotel half pensioen. In de ochtend geniet men van een ontbijt en ’s avonds vult men de energiereserves terug bij na een actieve wandeldag. Hier kan men opmerken dat de keuze aan verblijfstypes enorm groot is. Van pure luxe (wellness, prachtige panorama’s, zwembaden) tot eerder een basisverblijf. Uiteraard beslist de reiziger zelf waar hij vertoeft gedurende de vakantie in Oostenrijk.

Voor de rest kan men enkel nog wat algemene tips vermelden: voldoende pauzes inlassen tijdens de lange rit en af en toe de benen strekken – technische controle van de wagen alvorens vertrek – de wagen voorzien van enig comfort tijdens de rit (voornamelijk bij een autovakantie met kinderen is dit een belangrijk punt). Hoe dan ook: bekijk het aanbod van autovakanties richting de Oostenrijkse bergen eens op deze site en voor je het weet ben je de Duitse autobahn zelf aan het verkennen.